Avlyssna befolkningen (Swedish)

(Eng: Sorry for writing this in swedish. Sweden is about to pass a law allowing the government to wiretap its citizens and I need to add a few things to the debate. The rest is in Swedish)

Sverige kommer på onsdag högst troligen rösta igenom ett lagändring om att FRA ska få avlyssna internet, istället för som tidigare skett radio och satellit. Det verkar vara mycket förvirring och prestige inblandad och jag tänkte göra ett försök att vidga debatten något.

Många som är för FRA-lagen påpekar att detta “egentligen inte är något nytt”. Dom bara byter medium från radio till kabel. Är inte det fullständigt vettigt att även FRA ska få hänga med i teknikutvecklingen? Nej, för det finns en viktig skillnad: Vanligt folk använde inte radiovågor för att kommunicera tidigare, men dom använder internet för att kommunicera nu. Detta gör att FRA kommer att för möjlighet att avlyssna FLERA än tidigare, inte lika många. Gå inte på det argumentet, detta är inte bara en teknikuppdatering, det är en utökning av avlyssningen.

Politiker som är för lagen tänker också på FRA som en enhet istället för en grupp av enskilda människor. Skulle inte även du “bara prova” några sökningar och du satt där med en sökfält framför dig? Det är enskilda människor detta handlar om, inte en hel enhet som behöver göra fel, för att alla skyddsmekanismer som satts upp ska flyga åt fanders. Enskilda är det största hotet, men även FRA som enhet har gjort bort sig grundligt genom att medvetet bryta mot lagen tidigare. Systemet kommer med all säkerhet att missbrukas.

Många pratar också om den personliga integriteten, och det med all rätt, personlig integritet är viktigt. Vad väldigt få pratar om är företagskommunikation. Jag jobbar själv på ett internationellt konsultbolag som jobbar mycket mot svenska myndigheter. Vi skulle mycket väl kunna ha vår mailserver i Frankrike, där huvudkontoret ligger, vilket skulle göra att all vår kommunikation avlyssnas. Kommunikation som t.ex. skulle kunna handla om precis den myndighet som avlyssnar oss. Det håller inte.

FRA-lagen är en otroligt dum idé, som utökar möjligheterna för avlyssning av medborgarna, som bygger på att enskildas nyfikenhet inte blir för stor, och som inte bara påverkar den personliga integriteten utan också kan läcka personlig information om svenska företag.

Hjälp till, gör allt du kan för att övertyga dina politiker att rösta nej. Knuffs framsida gör det väldigt tydligt vad bloggsfären tycker, vad tycker du?

Uppdaterat: Lagen gick igenom. Från årsskiftet kommer all datatrafik att avlyssnas, och en del även sparas. Vilket totalt misslyckande. Jag är grymt besviken.

8 responses to “Avlyssna befolkningen (Swedish)

 1. Det är visserligen dåligt om folk missbrukar makt. Men det är ju dumt att ge dem extra verktyg för det.

  Företag hade jag inte tänkt på, och det finns redan många argument mot förslaget. Jag förstår inte de som är för. Hoppas att antalet minskar fort. :-)

 2. Jag hoppas verkligen att lagändringen inte röstas igenom. Det vore en otrolig inskränkning av de demokratiska värden som det här landet förväntas stå för.

  Jag kan inte förstå hur de som är för lagen kan ignorera det faktum att, om man bortser från att FRA redan brytit mot lagen innan, flertalet myndigheter läcker känsliga uppgifter lite då och då. Polisen t ex. Det känns så naivt in absurdum att tro att systemet inte skulle missbrukas överhuvudtaget. Och man skulle ju inte ens behöva missbruka det som sådant, människor är långt ifrån felfria så jag skulle inte bli förvånad om någon råkade skicka känsliga uppgifter till alla i sin epostadressbok när den bara skulle skicka det till en kollega, i ett led av den kontroll som de nu ska göra på FRA. Något så enkelt som det skulle kunna sprida uppgifter och det behövdes inte ens finnas någon mörk agenda bakom.

  Och det där med individer som gör sökningar har jag också tänkt på. Även om de inte skulle göra sökningar så vore det rätt absurt att tro att de anställda inte har grannar eller vänskapskrets. Om den blir satt att granska ett SMS och sedan upptäcker att det är från t ex grannen, hur har de tänkt sig att de ska lyckas glömma det som stod? Det går ju inte, så då kommer den personen veta något känsligt om grannen, något som inte behöver vara olagligt men kan göra det sociala livet ohållbart om det sprids.

  En annan sak jag tänkte på var att någon tog upp att det inte ens är säkert att telefonsamtal inrikes inte passerar gränserna. Det är vanligt att man ringer eller blir uppringd av sin läkare eller psykolog och att man då diskuterar sådant som kan vara känsligt.

  Nej, förslaget är absurt (ja, jag vet att jag använder ordet ofta :-P) från början till slut. Det kommer bara öka risken att känsliga uppgifter sprids och är i vilket fall ett övergrepp på demokratin, där t ex åsiktsregistrering är förbjudet, något som i och med förslaget på sätt och vis hävs.

  Sedan att så många remissvar är negativa tycker man borde få folk att vakna med. Även att länder runtom oss blir tveksamma till attt låta information gå genom Sverige.

  Jag kommer hoppas på det bästa, att i alla fall fyra personer vågar stå emot, stå upp för våra rättigheter. Annars kommer Sverige få verkliga problem.

 3. @Emil:

  Hejsan,

  Blogen som länkades ovan är min, men det var inte jag som länkade till den.

  Jag är inte intresserad av att göra reklam för min blog. Att andra vill göra det är naturligtvis trevligt, men beklagligt när det görs på ett sätt som får det att framstå som om det är jag själv som står för “reklamandet”.

  Alright, ville bara klargöra det :-) Trevlig sommar!

Comments are closed.